BOTOX

OM BEHANDLING

Botox är ett väl beprövat läkemedel som sedan 90-talet och framåt har blivit alltmer använd inom kosmetiska och estetiska behandlingar för att reducera linjer och rynkor ansiktet. Botox hjälper även mot migrän och svettningar.

En liten mängd botox injiceras i huden för att blockera nervimpulser i utvalda ansiktsmuskler, som motverkar att muskeln drar ihop sig och bildar rynkor. På detta sätt blir hudens yta slätare och rynkor minskar.

VAD ÄR BOTOX?
Ämnet, som ursprungligen användes inom oftalmologin och neurologin, för behandling av muskelavvikelser, började redan på 90-talet användas inom dermatologin för korrigering av dynamiska rynkor, med bra resultat. Det blev känt under varumärket Botox, men marknadsförs också under namnen Dysport och Azzalure.

VAD ÄR DYNAMISKA RYNKOR?
Dynamiska rynkor är de som orsakas av muskelsammandragning av ansiktsmusklerna, vilket med tiden leder till bildandet av veck i huden.

HUR FUNGERAR BEHANDLINGEN?
Botulintoxin verkar genom att förhindra sammandragning av ansiktsmusklerna som leder till rynkor. Med avslappning av musklerna slätas rynkorna ut.

VAR KAN BOTOX ANVÄNDAS?
De viktigaste områdena i ansiktet som kan behandlas är pannan, glabella (mellan ögonbrynen) och peri-orbital (“kråksparkar”), men även rynkor runt munnen, hakan och halsen. Botox hjälper även mot migrän och svettningar.

FÖRSVINNER MINA NORMALA ANSIKTSUTTRYCK?
När proceduren utförs utan överdrift, behandlas de muskelgrupper som producerar flest rynkor.Personens ansikts uttryck påverkas inte.

GÖR BEHANDLINGEN ONT?
Injektionen görs med en mycket fin nål, det sticker till lite grann. Men det går snabbt över.

NÄR SER MAN EFFEKT?
Effekten börjar märkas under de första 48 timmarna och ökar gradvis i 10 till 15 dagar.

HUR LÄNGE VARAR EFFEKTEN?
Effekten varar i cirka 3 till 6 månader. En ny behandling för underhåll av resultaten kan då behövs. Denna tid kan variera från person till person.

SKADAR SOLEXPONERING?
Det finns inga bevis för att solens strålar påverkar behandlingen. Kom dock ihåg att solen är den främsta orsaken till hudens åldrande.

FINNS DET NÅGRA BIVERKNINGAR?
Det finns inga kända allergiska reaktioner mot botulinum toxin, men övergående biverkningar som huvudvärk kan uppstå efter proceduren eller ptos (sänkning av den övre ögonlocket). En annan möjlig biverkning är bildandet av små blödningar (blåmärken) vid injektionsstället.

PRISER